Przepis na musztardę owocową

Musztarda owocowa

Mostarda di frutta - dodatek do mięsa i serów

Danie Przetwory
Dotyczy musztarda, musztarda z owocami
Łączny czas 25 minut
Porcje 4 osoby

Składniki

  • 11 fig
  • 20 dag brązowego cukru
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżki gorczycy
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Wykonanie

  1. Pierwszym krokiem jest zagotowanie octu z cukrem.

  2. W międzyczasie obieramy figi i kroimy je na mniejsze kawałki, po czym dodajemy do cukru.

  3. Do tego dodajemy zgniecioną w moździerzu gorczycę oraz sól i pieprz.

  4. Całość gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej pół godziny, pamiętając o ciągłym mieszaniu.

  5. Po tym czasie ściągamy mieszankę z ognia, przekładamy ja do wyparzonych wcześniej słowików i ustawiamy je do góry dnem, pozostawiając aż do ostygnięcia.

Uwagi

Musztarda może mieć jednocześnie ostry, jak i słodkawy smak. Oprócz tej tradycyjnej, ciekawym pomysłem jest przygotowanie owocowej musztardy. Bez wątpienia w każdym domu można znaleźć w lodówce musztardę. Obecnie sklepowe półki aż uginają się pod naporem różnego rodzaju musztard, jednakże smak i jakość wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Najlepszym rozwiązaniem było zatem zrobienie swojej własnej musztardy. Poza tym wiemy dokładnie, co się w niej znajduje. W ten oto sposób można cieszyć się znacznie smaczniejszą i zdrowszą wersją musztardy, zgodnie ze swoimi indywidualnymi preferencjami.