Przepis na sernik z truskawkami

Sernik na zimno

na herbatnikach

Danie Ciasto
Dotyczy sernik na herbatnikach, sernik na zimno
Czas przygotowania 20 minut
Czas pieczenia 30 minut
Łączny czas 50 minut
Porcje 4 osoby
Autor Natalia T.

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 60 dag twarogu z wiaderka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 12,5 dag masła miękkiego
  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • 25 dag truskawek
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym

Wykonanie

  1. Galaretki należy rozpuścić w 750 ml gorącej wody, a potem odstawić je do wystudzenia i wstawić do lodówki.

  2. Żelatynę trzeba rozpuścić w trzech łyżkach zimnej wody, a mleko zagotować.

  3. Potem rozpuszcza się w nim przygotowaną żelatynę i studzi.

  4. Ser, masło, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka należy zmiksować na gładką masę na przykład w malakserze.

  5. Do miski trzeba dodać ostudzone mleko, wymieszać całość i dostawić do stężenia do lodówki (pół godziny powinno być w tym przypadku wystarczającym okresem czasu).

  6. W tym czasie foremkę na ciasto trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie układa się ciasteczka maślane.

  7. Całość należy zalać przygotowaną wcześniej masą serową i ułożyć kolejną warstwę herbatników.

  8. Truskawki trzeba pokroić na plasterki i ułożyć na ciasteczkach.

  9. Całość zalewa się potem przygotowanymi galaretkami i odstawia do stężenia do lodówki.