Przepis na sałatkę z melonem

Sałatka z melonem

Orzeźwiająca sałatka z melonem – idealna na upały!

Danie Przystawka
Dotyczy sałatka z melonem
Łączny czas 35 minut
Porcje 4 osoby

Składniki

  • 1 chleb śródziemnomorski
  • miąższ melona
  • 1 zielony ogórek
  • świeża bazylia
  • 1 opakowanie ser sałatkowy (typu feta)
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • pieprz

Wykonanie

  1. Chleb należy pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i przekładać na blaszkę do pieczenia. Kolejno wkłada się ją do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, miesza od czasu do czasu, i piecze ok. 5 minut, aż grzanki się zarumienią.

  2. Miąższ melona oraz obranego ogórka kroimy w kostkę

  3. Następnie wszystko przekłada się do miski, dodając pokruszony ser sałatkowy i grzanki z chleba.

  4. Ocet balsamiczny miesza się z oliwą z oliwek i tak przygotowanym sosem skrapia się sałatkę.

  5. Na koniec warto ją jeszcze doprawić pieprzem i bazylią.

Uwagi

Melon to owoc, którego właściwości są szczególnie cenne dla osób, które cierpią z powodu nadciśnienia lub miażdżycy. Można go spożywać oddzielnie jako przekąskę, ale można również przyrządzić z nim różnego rodzaju potrawy, w tym między innymi opisaną powyżej sałatkę.