Przepis na naleśniki

Naleśniki

wytrawne lub na słodko

Danie Kolacja, Obiad, Podwieczorek, Śniadanie
Dotyczy naleśniki na słodko, naleśniki z dżemem, naleśniki z mięsem, naleśniki z serem, naleśniki z syropem klonowym, naleśniki ze szpinakiem
Czas przygotowania 10 minut
Czas pieczenia 20 minut
Łączny czas 30 minut
Porcje 4 osoby

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej mineralnej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli soli
  • olej lub oliwa do smażenia

Wykonanie

Ciasto

  1. Przesiej do dużej miski mąkę i wbij dwa całe jajka

  2. Zacznij miksować

  3. Dodawaj powoli mleko, a następnie wodę mineralną, cały czas miksując

  4. Wsyp 2 łyżeczki cukru i szczyptę soli, a następnie dolej łyżkę oliwy

  5. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj

  6. Odstaw ciasto na parę minut, żeby spulchniało

Smażenie

  1. Na patelni rozgrzej olej

  2. Wylej porcję ciasta, po czym rozprowadź je na patelni, by cała była przykryta (najlepiej robić to poprzez delikatne ruchy patelni w dół i w górę

  3. Po około 1 minucie, jak brzegi naleśnika będą się odrywać od patelni, delikatnie przerzuć go na drugą stronę (zrób to przy pomocy szerokiej łopatki)

  4. Podczas smażenia drugiej strony również czekamy około 30-60 sekund

  5. Delikatnie zrzuć naleśnika na talerz i nałóż na patelnię kolejną porcję ciasta

  6. Powtarzaj smażenie, aż do wykończenia ciasta

Uwagi

Naleśniki można podawać jako danie wytrawne lub na słodko. Na wytrwanie, świetnie komponują się z mięsem, leczo, szpinakiem. Na słodko idealne są z dżemem, syropem klonowym, lub białym serem.

Może zainteresuje Cię też przepis na gofry.