Przepis na musztardę z dodatkiem moreli

Musztarda z morelami

Danie Przetwory
Dotyczy musztarda, musztarda z morelami
Łączny czas 35 minut
Porcje 4 osoby

Składniki

  • 1/2 kg moreli
  • 2 łyżki łyżki gorczycy (ziarna)
  • kilka ziaren pieprzu
  • ocet do smaku
  • cukier do smaku
  • sól do smaku

Wykonanie

  1. Po usunięciu pestek owoce należy obrać i gotować pod przykryciem (nie trzeba dolewać wody).

  2. Gdy morele się rozgotują należy je przetrzeć przez sitko i przełożyć do misy.

  3. Do przetartej masy owocowej dodajemy cukier, sól i ziarna gorczycy oraz pieprzu (mogą być rozdrobnione).

  4. Wkładamy do małych słoików.

Uwagi

Przechowywać w lodówce do kilku tygodni.
A może przepis na włoską mostardę di frutta?