Przepis na patisony w zalewie

Patisony w zalewie

(zalewa octowa)

Danie Przetwory
Dotyczy patisony w zalewie
Łączny czas 40 minut
Porcje 2 osoby
Autor Natalia T.

Składniki

  • kilka - kilkanaście patisonów (małych)
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • ziarna gorczycy
  • ziele angielskie do smaku
  • liść laurowy do smaku

Wykonanie

  1. Patisony oczyszczamy, odcinamy twarde końcówki i układamy w umytych słoikach. Większe egzemplarze można przeciąć na połówki.

  2. Do każdego słoika dodajemy – ziarna gorczycy, liść laurowy i ziele angielskie, wszystkiego po kilka sztuk dla smaku.

  3. Po ułożeniu patisonów do słoików, przygotowujemy zalewę, którą doprowadzamy do wrzenia.

  4. Gorącą, gotowaną przez około 2-5 minut zalewą zalewamy słoiki z przygotowanymi patisonami, zakręcamy szczelnie każdy słoik. Warto wybierać słoiki jednej wielkości (najlepiej 0,75-1l), ponieważ każdy należy pasteryzować w gorącej wodzie jeszcze przez 5 minut.

  5. Po wyciągnięciu z wody, słoiki z patisonami układamy na ściereczce do góry dnem i czekamy, aż całkiem ostygną.

Uwagi

Patisony w zalewie nadają się do spożycia już po kilku dniach, ale najlepiej smakują, gdy nieco dłużej poleżakują w spiżarce.