Przepis na gofry

Gofry

z cukrem, bitą śmietaną, z owocami

Danie Deser
Dotyczy gofry, gofry z bitą śmietaną, gofry z cukrem, gofry z owocami
Czas przygotowania 10 minut
Czas pieczenia 25 minut
Łączny czas 35 minut
Porcje 4 osoby

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 0,4 litra mleka
  • 15 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie

  1. Oddziel żółtka od białek na dwie miski

  2. Białka ubij na sztywno

  3. Do żółtek dodaj masło, cukier oraz cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj

  4. Powoli przesiewaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując

  5. Dodaj mleko, wymieszaj dokładnie

  6. Powoli do zrobionego ciasta dodawaj ubite na sztywno białka, mieszając delikatnie łyżką

  7. Porcję ciasta rozprowadź w gofrownicy

  8. Czekaj, aż się gofry upieką, powtarzaj nakładanie, aż do wykończenia całego ciasta

Uwagi

Gofry świetnie smakują z samym cukrem pudrem, ale można je urozmaicać również marmoladą, bitą śmietaną, owocami sezonowymi lub kandyzowanymi, a także sosami np. czekoladowym lub owocowym.

Może zainteresuje Cię też przepis na naleśniki.